UDE

Chef en schrijver Louis-Eustache Ude (1769 - 1846), was één van de best bekende Franse chef in London.
Louis-Eustache 's vader werkte in de keukens te Versailles voor Louis XVI en zorgde er voor dat zijn zoon een plaatsje kreeg als commis in dezelfde keuken. Maar de keuken was toen niet de interesse van de jongeman. Die begon te werken als leerling juweelbewerker, daarna als graveerder en ook als drukker. Na ettelijke andere jobs werd Ude tenslotte maître d'hotel bij Madame Mère, prinses Laetitia Bonaparte, moeder van Napoleon. Daar werkte hij twee jaar.

Later trok hij naar Londen, waar hij de rest van zijn carrière uitbouwde. Gedurende 20 jaar  was  hij maître d'hôtel bij William Philip Molyneux, de tweede Earl of Sefton in de  Croxteth Hall, nabij Liverpool. Lord Sefton hield van een rijkelijk gevulde tafel en betaalde Ude de jaarlijkse mooie som van 300 guineas. (Een gewone arbeider verdiende toen één tiende van dit bedrag) . Tijdens die periode schreef hij het boek, "The French Cook" in 1813.Toen Lord Sefton stierf in 1738, liet hij aan Ude een jaarlijkse rente na van 100 guineas, ondanks dat Ude reeds lang uit zijn  dienst vertrokken was. Ude werd zo ook een rijk man.
 
Ude was na het werk bij Sefton verhuisd  naar de keukens van George III's tweede zoon, Frederick Augustus, Duke of York. Na het overlijden van de hertog in 1827 kon Ude de positie van  chef de cuisine en gerant opnemen in de "Crockford 's club", eigendom  van William Crockford. De "Crockford 's club" was een private eetclub (en illegale goktent) in St James's Street, London. Daar bouwde Ude zijn reputatie uit. Hij verdiende er meer dan rijkelijke bedragen voor het werk dat hij er verrichtte. Na een discussie over zijn loon werd zijn taak overgenomen door Charles Elmé Francatelli, tot Crockford's gesloten werd in 1845. (Maar nu nog bestaat als "Fifty St James.")

Ude was de auteur van twee kookboeken; "The French Cook", gepubliceerd in 1813 toen hij nog werkte voor Lord Sefton. Dit was de eerste keer dat er een in Engeland een boek verscheen over de Franse keuken en dat in een land waar de culinaire onkunde spreekwoordelijk was….  (Zo staat het letterlijk in zijn biografie…) Het werd een ongelooflijk succes! Ude verkondigd er de suprematie van de keukenwetenschappen boven alle andere kunstvormen. Het boek kende minstens veertien herdrukken! Ude wordt daardoor beschouwd als de grote vernieuwer van de Engelse keuken.

Een tweede werk  kreeg de titel, naar een uitspraak van  Michel de Montaigne, "La Science de Gueule".

Louis-Eustache UDE  werd begraven op het Kensal Green Cemetery, in London.


URSULINES

Een antiek soort, vergeten, gebak dat bestond aan het einde van de 19e eeuw. Het bestond uit zoet brokkeldeeg en banketbakkersroom met amandelen. Het was geïnspireerd door de religieuzen van de Orde van Sint Ursula, de Ursulinen, een kloosterorde die gesticht werd in Italië in 1611.