UDE

LOUIS-EUSTACHE UDE. (1769 - 1846) Frans keukenchef die als eerste de Franse keuken introduceerde in Engeland na zijn carrière aan het Franse hof. Ude's vader werkte in de keuken van Louis XVI.
Tijdens de regering van Koning Louis XVI trok Louis -Eustache  naar Engeland waar hij kok werd bij Lord SEFTON. Uiteindelijk werd hij benoemd tot directeur van de Londense Crockford's Club.

Louis-Eustache Ude gaf in 1813 in Engeland het kookboek uit; "The French Cook". Dit was de eerste keer dat er een in Engeland een boek verscheen over de Franse keuken en dit in een land waar de culinaire onkunde spreekwoordelijk was….  (Zo staat het letterlijk in zijn biografie…) Het werd een ongelooflijk succes!
Ude verkondigd er de suprematie van de keukenwetenschappen boven alle andere kunstvormen. Het boek kende minstens 14 herdrukken! Hij wordt daardoor beschouwd als de grote vernieuwer van de Engelse keuken.

Nadien oefende Ude nog twaalf stielen uit met dertien ongelukken als resultaat. Door voorspraak werd hij maître d'hôtel bij prinses Laetitia Bonaparte, de moeder van Napoleon, waar hij twee jaar verbleef. Daarna ging hij naar Londen in de keuken van Lord Sefton, een Engelse rijke die beschouwd werd als een levensgenieter, jager en een elitair kenner van verfijnde keuken. Na zijn vertrek liet Lord Sefton  aan Ude een legaat na van 100 pond sterling gedurende twintig jaar… Tijdens zijn verblijf bij Sefton schreef Ude zijn boek: "The French Cook".
Nadien werkte hij een tijdlang voor de  "Duke of York". (King George III's tweede zoon, Prince Frederick Augustus)
Nadien werd Ude nog gerant van de "Crockford's Club", een club die nu nog bestaat in Londen. Heel de rest van zijn leven, tot aan zijn dood in 1846 verbleef hij in Engeland.

URSULINES

Een antiek soort, vergeten, gebak dat bestond aan het einde van de 19e eeuw. Het bestond uit zoet brokkeldeeg en banketbakkersroom met amandelen. Het was geïnspireerd door de religieuzen van de Orde van Sint Ursula, de Ursulinen, een kloosterorde die gesticht werd in Italië in 1611.