NANA

Aardappelen Nana. Zie bij ANNA

NANTAISE

Afgeleid van de stad NANTES, aan de Loire, hoofdstad van het departement Loire-Atlantique. Deze stad is bekend om zijn vissershaven en om de productie van conserven.
Een nantais is eveneens een klein droog koekje in zanddeeg met amandelpoeder en gearomatiseerd met kirsch.
Ook kunnen er gehakte gekonfijte vruchten in verwerkt zijn en dan geparfumeerd worden met rum.
Deze koekjes liggen aan de basis van de ondertussen wereldberoemd geworden  'petit beurre' koekjes die voor het eerst gefabriceerd werden in Nantes door de familie Lefévre - Utile, afgekort tot LU. In 1883 startte hun zoon Louis met een banketatelier en in 1887 met een biscuitfabriek. Hij ging ook buiten Nantes verkopen, zo groeide de bekendheid van de LU. Het bedrijf had een paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900, waardoor LU wereldbekendheid kreeg.

NANTUA

Stadje aan het meer van "Nantua", op 45 km van Bourg-en-Bresse in het departement Ain. Nantua is bekend voor de kweek van rivierkreeftjes. De rivieren Doye en Merloz monden uit in het meer.
Daarom staan de bereidingen 'à la Nantua' steeds in verband met rivierkreeftjes. Meestal een saus van rivierkreeften en ook de kreeftjes zelf, dikwijls met truffel.
Ook voor een roomsaus met rivierkreeftenboter, geflambeerd met cognac. Deze saus wordt over gesauteerd rivierkreeftenstaartjes gegoten of kan ook dienen bij vissen zoals tong, tarbot of zalm.

NAPOLITAINE

Van NAPELS, stad in Italië, in de zuidelijke provincie Campanië in de buurt van de Vesuvius. Napels is vooral bekend als bakermat van de pizza. Het gebruik van tomaten is kenmerkend voor deze keuken. Napolitaine is ook de naam van een kegelvormige taart, zie de gelijkenis met de vulkaan, voor het eerst gemaakt door Carême. Tevens is het de naam van een zeer bekend Parijs restaurant "Café Napolitain" op de Boulevard des Capucines. Het stond bekend om zijn heerlijk gebak en roomijs.
Gewone gerechten met de naam "à la Napolitaine" bevatten altijd tomatensaus.

NASI GORENG

Afkomstig uit Maleisië. NASI betekent in water gekookte rijst. GORENG betekent gebakken. Rijst in olie gebakken, gemengd met fijn gesneden groenten, vlees of garnalen en uien, dat is nasi goreng!.
Nasi is eigenlijk een ontbijtgerecht waarin alle restjes van de maaltijd van de de vorige avond verwerkt worden. Dan wordt de nasi ook liever gebakken in boter. De samenstelling kan naargelang de kok of de omstandigheden sterk variëren. Een equivallent is 'bami goreng'. Hetzelfde gerecht maar met gekookte noedels bereid in plaats van met rijst.

NAVARIN

Is een woord van onduidelijke afkomst, dat in 1866 voor het eerst gebruikt werd voor een schapenragout, bereid met diverse lentegroenten, in het bijzonder raapjes. Raapjes worden geassocieerd met de eigennaam Navarra. (Navet) Later werd het Navarin.
Navarin komt van het  Italiaanse navarino. Dat is de  naam voor de Griekse stad PYLOS, bekend om de zeeslag die er in 1827 plaatsvond, de slag van Navarino 20-10-1827, in het kader van de Griekse onafhankelijkheidsstrijd.
Om de overwinning te vieren bereide de kok-kwartiermeester van admiraal de Rigny een "rata" (soldatenkost) voor de soldaten waarin een mengelmoes aan kleurige groenten verwerkt was die deed denken aan de kleurige uniformen van de soldaten van destijds…( ?) De 'navarin' was geboren!
In werkelijkheid bestond het gerecht reeds veel langer en gaat het waarschijnlijk om een grappige vervorming van het woord 'navet' of 'rave' = wortelgewassen.
De bereiding is ook van toepassing op gerechten met gevogelte, vis of schaaldieren die veel groente in de samenstelling hebben.

NÈGRE EN CHEMISE

Een oude term, die voor het eerst gebruikt werd in 1932, benaming die ondertussen politiek incorrect geworden is en waarschijnlijk niet al te best meer aanvaard zou worden door het publiek.
De naam ontstond waarschijnlijk onmiddellijk na de "Exposition Coloniale" te Parijs in 1931. Het gaat om een dessert bestaande uit een chocolade-ijs volledig bedekt met slagroom. 
Iets gelijkaardigs is een 'tête de nègre', in het Nederlands wordt dit gebakje 'moorkop' genoemd. Een soesje bedekt met chocoladeglazuur en een toefje slagroom er op.

NELSON

Naar HORATIO NELSON, Engels vlootvoogd die in 1798 Napoleons vloot een zware slag toediende  nabij Aboukir. In 1805 versloeg en vernietigde hij de Frans-Spaanse vloot nabij Trafalgar, waarbij hijzelf getroffen werd door een dodelijke kogel, geraakt in de ruggengraat. Kaap Trafalgar is een kaap op ca. 40 km ten zuiden van de Spaanse stad Cádiz, en markeert het noordwestelijke einde van de Straat van Gibraltar.

De historie verhaalt dat het lichaam van de gesneuvelde Nelson naar Engeland terug gebracht werd in een vat brandewijn gemengd met kamfer en mirre, dat werd vastgemaakt aan de grote mast van zijn boot de Victory en daar onder bewaking geplaatst. De Victory werd naar Gibraltar gesleept na de slag en bij aankomst werd het lichaam overgebracht naar een met lood beklede kist gevuld met wijngeest. Zo overleefde het lichaam de lange warme bootreis.

NEMROD

Ook NIMROD. Heraldische koning van CHALDEA, een streek in Mesopotamië, het latere Babylonië.
Zijn naam betekent "zich rebelleren". Hij is een Bijbelse figuur uit Genesis. De naam kan ook betekenen; hij die de tijger temde. In Genesis wordt  Nimrod voorgesteld als de eerste held op aarde, de eerste koning na de zondvloed ,"een heldhaftig jager voor God".  Zo is zijn naam een synoniem geworden voor een behendig en onvermoeibaar jager. De grote jager.
Uiteraard krijgen wildgerechten deze naam soms toegewezen.

NEPTUNUS

Naar NEPTUNUS, in de Romeinse mythologie de god van de zee, aan wie de dolfijn gewijd is (bij de Grieken "Poseidon"). Neptunus wordt steeds voorgesteld met een drietand.
Het is in de zeevaart nog steeds een traditie dat degenen die voor het eerst de evenaar passeren, gedoopt worden. Daarbij komt Neptunus aan boord een handje toesteken.
Ook de van de zon, het verst verwijderde  planeet in ons zonnestelsel, is genoemd naar Neptunus. Sommige visbereidingen krijgen de naam...  .

NESSELRODE

Naar Karl Robert, graaf von Nesselrode (1780-1862). Russisch diplomaat die Rusland vertegenwoordigde op het congres van Wenen en die als minister van Buitenlandse Zaken de buitenlandse politiek dirigeerde onder de Tsaren Alexander I en Nicolas.
Nesselrode werd geboren in Portugal waar zijn vader, een graaf uit het Heilige Roomse Rijk, ambassadeur van Rusland was. Anders dan zijn moeder, die protestants was, werd hij gedoopt in de kapel van de Britse ambassade en werd zo een lid van de Church of England. Een pudding is naar hem vernoemd.

NIÇOISE

Afgeleid van NICE, Franse stad aan de Middellandse Zee (Azurenkust). Meestal vindt men in bereidingen met deze naam de producten terug die in het hinterland worden gekweekt, zoals tomaten, knoflook, olijven. Ook ansjovis en tonijn. De kleine olijfjes van Nice zijn bekend en van hoge kwaliteit. De 'Salade Niçoise ' is wereldbekend!