KARAMEL

Het woord wordt soms foutief gespeld als caramel en is afgeleid uit het Latijn: canna mellis = rietsuiker

Waar "canna" Latijn is voor riet en "mellis"  honing betekent  …
Zowel de zoetheid als de kleur doen denken aan de bruine kleur van karamel.

Karamel ontstaat als suiker verhit wordt tot 170 °C.


KEBAB

Kebab betekent; 'vlees', niet rauw, maar 'gegrild vlees'. Het is een gerecht uit de keukens van het Midden-Oosten en de mediterrane landen. Kebab bestaat uit een gerecht van vlees, ofwel geroosterd op een spiesje, ofwel uit vlees dat op een groot, vertikaal draaiend spit geroosterd wordt.
Gebraden op het vertikaal spit heet het "döner kebab" in het Turks. Een spiesje met stukjes geroosterd vlees, wordt in het Turks "
şiş kebab" genoemd.

Het woord kebab kan zowel gebruikt worden voor alleen het vlees maar ook voor het afgewerkte gehele gerecht zoals het gegeten wordt. Dat is meestal, het vlees in een broodje, dat behalve het vlees ook rauwkost en verscheidene sausjes kan bevatten.
De benamingen en de interpretatie, over de presentatie en de samenstelling van het gerecht, zijn dus vrij ruim.

Als vlees wordt er principieel in de landen van herkomst lams- of schapenvlees gebruikt. Maar ook rund, geit of gevogelte kan gebruikt worden. Nooit varkensvlees!
De kruiding van het vlees is verschillend naargelang waar en is steeds het geheim van elke snackbar. Paprika, komijn, oregano, koriander, knoflook, nootmuskaat en tijm, zijn bruikbare kruiden…
Ook gehakt vlees kan aan een spit geregen worden en dan gegrild, dat wordt dan 'köfte kebab".  (Köfte zijn Turkse gehaktballen)
Als brood kan een pitabroodje gebruikt worden of een Arabisch of Turks plat brood. Er bestaan veel mogelijkheden. De 'kebab' is voor de uitgaande jeugd een populaire snacks geworden in de Westerse wereld. 

KETCHUP

Ook catsup of kecap. Deze zoetzure, soms pikante saus van tomaten en allerlei kruiden komt uit China en betekent pekel. De saus werd door de Engelsen uit Azië meegebracht en dan hervormd tot een soort zoet-zure-pikante tomatensaus.
Oorspronkelijk werd ketchup van andere producten gemaakt zoals, paddenstoelen, noten of oesters. De ketchup van tomaten is van Amerikaanse oorsprong.
Ketchup is op dit ogenblik één van de meest gebruikte sausen ter wereld.

KNOFLOOK

De knoflook (allium sativum) is afkomstig uit Midden-Azië en moet reeds rond 3000 voor Christus in Egypte beland zijn. Pythagoras, als hij niet met zijn stelling bezig was, vond knoflook reeds de koning der kruiderijen. De arbeiders aan de piramiden hebben volgens geschiedschrijver Herodotus, geleefd op brood, knoflook en radijs. Aan knoflook worden ook vele medische eigenschappen toegeschreven, zo zou het bijna zeker hart - en vaatziektes tegengaan, bloeddruk en cholesterolverlagend werken. Het werd tijdens de eerste wereldoorlog gebruikt als een antisepticum door het gekneusd op wonden aan te brengen. Tevens verdrijft het ingewandswormen.
Gerechten uit de zuiderse keuken, Chinese en in het geheel genomen de Aziatische keuken is ondenkbaar zonder knoflook. Toch zijn er hele volksstammen die knoflook verwerpen wegens de "stank" die knoflook verspreid. De oplossing hiervoor is nochtans zeer eenvoudig, nooit alleen knoflook eten !!! Zo ruikt men de ander niet. Ook het kauwen van koffiebonen, peterselie of anijs zou helpen, maar waarom zou u het proberen ?
In San-Fransisco in de Verenigde Staten, bestaat er een restaurant, waar uitsluitend gerechten met knoflook geserveerd worden. "The Stinking Rose", is de naam. Het restaurant verwerkt per maand 1500 kg knoflook. Men kan er zelfs ijsroom geparfumeerd met knoflook verkrijgen !
.
KOERAKIN

In 1810 stond Napoleon op het toppunt van zijn macht en in Parijs wedijverden de diplomaten om de beste koks in huis te halen en de meest geslaagde diners en feesten te organiseren.
Prins Koerakin veranderde de tafelmanieren in Frankrijk en daarmee in heel Europa door de "Service à la Russe" populair te maken. De gangbare "Service à la Française" schreef voor dat men alle gerechten tegelijk op de tafel bracht en dat de hoogste gasten, die van "boven het zoutvat", dat wil zeggen de betere plaatsen, de lekkerste of zeldzaamste gerechten voor gezet kregen. Men plaatste toen op de tafels een overvloed aan schalen en terrines met  gerechten die in een vast stramien, op een soort voorgeschreven plattegrond geschikt werden.
De Russische wijze van dineren betekende dat de maaltijd, die uit meerdere gangen bestond, de een na de ander werden geserveerd. Borden werden steeds verwisseld en er was meer bestek en meer bedienend personeel aanwezig.
De populariteit van het opdienen in 'gangen' maakte ook het moderne restaurant mogelijk zoals het nu bestaat en waar men bijvoorbeeld één gerecht kon bestellen in plaats van een ganse kalkoen! In Parijs werden tijdens de regering van Napoleon de eerste specialiteitenrestaurants geopend...   

KOFFIE

Zie ook bij "Café"!
Koffie deed zijn intrede in de Arabische wereld in de dertiende eeuw maar pas in de tweede helft van de  zeventiende eeuw zou koffie in West-Europa algemeen verbreid worden. Koffie komt van het Arabische woord kawha waarmee oorspronkelijk een soort van rode wijn werd aangeduid. In de dertiende eeuw verschijnt in de Arabische wereld de koffie of mokka en hij dient als surrogaat voor degenen die geen alcohol willen of mogen drinken. Men spreekt dan van qahwa of quahweh.
De koffieplant zelf is van Ethiopië afkomstig. Een herder ondervond dat zijn geiten heel levendig bleven als ze van rode koffiebessen gegeten hadden. Hij deed zelf de proef en bleef dagen wakker en kon dag en nacht tot Allah  bidden zonder ook maar een beetje vermoeid te worden.
Uiteindelijk veroverde de koffie de ganse wereld.

KOUGELHOPF

De kouglof, kougelhof, kugelhof, kugelopf, kougelhopf of nog kugelhopf, is een specialiteit uit de Elzas, ook Oostenrijk, Tsjechië en het zuiden van Duitsland.

Het gaat om een brioche gebakken in een specifieke vorm. Deze vorm heeft een tulbandvorm en is liefst gemaakt uit geglazuurd aardewerk. Er bestaat zowel een zoete als een zoute versie van de kougelhopf.

In Ribeauvillé, in de Elzas, bestaat er een legende die zegt dat dit gebak voor het eerst gemaakt werd door de 'Drie koningen' om een lokale pasteibakker met de naam Kugel te bedanken voor zijn hospitaliteit. De vorm zou deze zijn van hun tulbanden.  Marie-Antoinette zou dit gebak aan het Franse en Oostenrijkse hof geïntroduceerd hebben. Marie-Antoinette  was de echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk, en dus koningin van Frankrijk.

De oorsprong van het woord Gugelhupf is nogal onduidelijk. Gugel, betekent een muts die het hele hoofd bedekt behalve de ogen. In Duitsland was deze muts de mode in de Middeleeuwen. Hupf,  komt misschien van "Hefe" wat gist betekent. Anderen denken dat het woord komt van Kugelhut, kugel betekent hier "bol" en "hut" is hoed. Dit soort hoed (bolhoed) werd gedragen door de  parlementariërs te Straatsburg tijdens die periode.

Volgens sommige etymologen is dit gebak een persoonlijke interpretatie van Antonin Carême die het recept kreeg van M. Eugène, chef-kok aan het hof van de prins Schwartzenberg, Oostenrijks Ambassadeur in Parijs.

KOULIBIAC

Een koulibiac is een soort hartig gebak uit de oude Russische keuken dat in het begin van de 20e eeuw door Escoffier opgenomen werd in zijn répertoire. Er bestaan vele schrijfwijzen voor het woord omdat het uit het Russisch (koulibiéblaka) komt. Mogelijk is het ook afgeleid van het Duitse "kohlgebäck", later 'koulbac'. In 1902 verschijnt de huidige schrijfwijze.

Een koulibiac is geen klein gebak en heeft minstens het volume van een groot, lang brood versierd met allerlei uitgesneden deegversieringen. De bereiding en de samenstelling ervan is even gevarieerd als de schrijfwijze van de naam. Meest wordt bladerdeeg gebruikt als korst maar een briochedeeg is ook bruikbaar.
Het  hartige gebak wordt gevuld met verschillende elementen zoals gekookte rijst, paddenstoelen, hardgekookte eieren, groenten, gekookte boekweit en heel dikwijls zalmfilet of filets van andere vissoorten. Ook gehakte groene kruiden waarvan dille de meest gebruikte is. In de luxe versie van de koulibiac wordt een zeer speciaal product verwerkt: vesiga! Vesiga is het gedroogde ruggenmerg van de steur, liefst van de belugasteur. Vesiga is nu van de markt verdwenen maar was destijds een zeer duur product.
Nadat de koulibiac gebakken is wordt er dikwijls gesmolten boter door openingen in het gebakken deeg gegoten maar kan ook apart mee geserveerd worden..
De koulibiac wordt geserveerd, gesneden  in dikke plakken.
 
KROMESKI

Kromeski is een Pools woord en betekent: kroket. De gewenste vulling wordt in een fijn sneetje gekookte uier (?), spek of ham gerold, door frituurdeeg gehaald en gefrituurd. Dit is de meest verfijnde vorm van een kroket. Tegenwoordig is de gekookte uier vervangen door een flinterdun flensje. Waarschijnlijk is het gebruik van uier door de Franse koks afgewezen, de Fransen lusten geen uier...
De oorsprong van het woord KROMESKI is een wijziging van het Russische woord kromochki, meervoud van kromochka = boterham, verkleinwoord van Kroma, wat een snee brood betekent.