IJSKAST

Al sinds de oudheid gebruiken mensen ijs. In de bergen buiten Rome kan het in de winter behoorlijk vriezen, en die slimme Romeinen hadden al spoedig technieken om ijs ongeveer het hele jaar door te bewaren.
Later, in onze koudere streken, oogstte men elke winter het ijs op alle vijvers, die dan in prachtige ijskelders werden bewaard. Maar dat was enkel voor de rijken weggelegd.
Voor thuisgebruik bij de burgers, of bij de slager, werd een balkvormige blok ijs op de bovenplank van een met zink belegde houten kast gelegd. Dat was de oorspronkelijke ijskast. Ze zijn alleen nog hier en daar te zien in een museum. Het ijs hing boven de te koelen waren, want zoals iedereen weet: "de kou zakt". Vis die op ijs ligt in de winkel heeft daar nauwelijks baat bij. Vis hoort onder het ijs te liggen, maar dan kunt u hem natuurlijk niet zien, wat oninteressant is in de handel.

ÎLE FLOTTANTE

Een ouderwets dessert bestaande uit een ondiepe schotel gevuld met "crême Anglaise" waarop gepocheerde "eilandjes" van gepocheerd opgeslagen eiwit drijven. De eilandjes worden dikwijls versierd met draden karamel. Deze voorstelling  moet ijsbergen suggereren. 

IMPERATRICE

De benaming "à l' Imperatrice" is een flatterende benaming, eigen aan de keuken van het Eerste Franse Keizerrijk of het Napoleontisch Keizerrijk. ( Empire). Evenzo als de benamingen;  "à l'ambassadrice" of "à la maréchale". Het zijn alle bereidingswijzen gekenmerkt door hun raffinement en de rijkdom van de gebruikte grondstoffen, zoals hanenkammen- en niertjes, foie gras en truffels.
Specifiek wordt de benaming gebruikt voor een gesofistikeerde bereiding van een poularde en een koude entremets verrijkt met gekonfijte vruchtjes, geparfumeerd met vanille en het geheel gemengd met opgeslagen room. De koks van het Eerste Keizerrijk droegen deze bereidingen op aan keizerin Marie-Louise, aartshertogin van Oostenrijk, tweede echtgenote van Napoleon Bonaparte en keizerin der Fransen. Dit was in 1810 ter gelegenheid van haar huwelijk met Napoleon Bonaparte.

IMPERIALE

- Deze benaming werd gecreëerd als hulde aan Napoleon III. De koks van die tijd gaven de naam aan een wittewijnsaus voor vis waarin garnalen, julienne van truffel en de hom van de vis verwerkt was. Ook gegeven aan rijke garnituren waarin truffel, foie gras of hanenkammen en hanenniertjes verwerkt zijn.    

- Benaming van een groot model wijnfles uit de Bordeaux met een inhoud van
    6,4 liter, of 8 standaard flessen.

- Een pruimenvariëteit.

INDIENNE

Rijst en curry zijn uit deze bereidingen niet weg te denken. De bereidingen "à l' Indienne" zijn de Franse kopieën van de Indische zeer sterk gekruide gerechten waarin heel dikwijls kerriepoeder gebruikt wordt. Indische curries worden bereid, zowel van vlees als groente, aardappelen, vis en dergelijke.
Oorspronkelijk schreef men "carry", een uitspraak die meer overeen komt met de Indische manier van uitspreken.
Kerriepoeder is een uitvinding die door de Engelsen ontwikkeld werd om de gerechten die zij in India hadden leren appreciëren ook thuis te kunnen bereiden.
De Franse manier van bereiden is een zeer zachte versie van de oorspronkelijk pikante curries... Toevoegingen als appel, banaan, rozijnen, room en dergelijke komen in de oorspronkelijke gerechten totaal niet voor. Wel, uien, knoflook, gember, limoensap, kokos, en dergelijke.

IRISH STEW

Traditioneel Iers gerecht dat vooral bij boeren op het platteland opgediend wordt. Maar nu een internationale status bereikt heeft. Deze ragout van schapenvlees en aardappelen is sinds de 16e eeuw het nationaal gerecht van Ierland. In de 16e eeuw werd immers de aardappel ingevoerd in dit van oudsher arme land. De aardappel vormde de basis voor de dagelijkse voeding. Irish Stew symboliseert dan ook de kunst van de armen om te overleven in slechte tijden.
De zeer oude versie werd gemaakt met geitenvlees en wortelgroenten, voor de ontdekking van de aardappel.
Nu wordt principieel lams of schapennek gebruikt en aardappelen. De toevoeging van wortelen, prei en uien wordt zelfs door de puriteinen getolereerd.

ITALIENNE

Deze benaming staat voor vele bereidingen met pasta, deegwaren. Spaghetti, macaroni, aubergines en tomaten zijn de typische producten van het land. De pasta' s komen echter oorspronkelijk uit China en werden door Marco Polo in Italië ingevoerd. Alhoewel dit slechts een legende zou zijn.

Enkele absoluut Italiaanse specialiteiten.

- Kazen; parmezaankaas, pecorino, gorgonzola,  mozzarella, tallegio.
- Vleeswaar; parmaham, lardo di colonnata, diverse worstsoorten vooral uit Bologna
- Pasta; onmogelijk om alle soorten te vermelden. Specialiteit; gnocchi.
- Rijst; vooral ronde korrelrijst zoals arborio.
- Olijfolie
- Bereidingen ; pizza, diverse pastabereidingen, risotto, polenta.
- Absoluut; de tomatensaus.